е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е

...
 е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е
Коментари Харесай

Първата Задушница за 2021 година наближава

 е ден, в който отдаваме респект на мъртвите. Това е антична традиция, която се съблюдава до през днешния ден. В църквите се организират специфични панахиди, с което се почитат починалите ни близки.
Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата към Архангеловден.
Църквата е определила съботата за ден на починалите, по тази причина Задушница постоянно се пада в шестия ден от седмицата. Близките на умрелите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да елементарни мъртвите души “.
Голяма Задушница Ако нямате опция да отидете на гробища, пуснете Суха литургия в черква. Напишете 10 имена на ваши близки. В храма оставяте листата на гишето, на което продават свещите и заплащате 3 лв..
Можете да платите и една свещ от 0,40 лева или от 1 лев.
Свещта ще бъде прикрепена към листата с имената на вашите близки. Най-късно би трябвало да оставите имената до петък вечерта.
През нощта на петък против събота описите ще преспят в олтара на храма. На идващия ден свещите ще бъдат запалени, а духовниците ще изчетат имената на вашите близки.

Вие също можете да присъствате по време на службата в събота сутринта. Можете също по този начин да купите бонбони, сладки, плодове, които да подадете за “Бог да елементарни ” за клисарките от църквата или на жителите, които са там.
Ако ходите на гробища, вие знаете, че би трябвало да почистите гробовете на вашите близки . Да прекадите с тамян. Преливате с вино и с вода. Поставяте цветя във вазите. Палите свещи.
Заради COVID-19 обърнете внимание на храната, която смятате да раздавате за “Бог да елементарни! ”

Ако решите у дома да изпечете баница или сладкиш, да приготвите сладки, хората на които дадете храната може да откажат да я вземат или да я изхвърлят от боязън да не се заразят с ковид т.е. няма да има резултат от нея.
Затова най-добре купете единствено опаковани храни. В магазините продават по-големи бонбони в опаковки, вафли, меденки и други десерти. На някои от тях цените са алегорични, тъй че всеки от вас може да си разреши, даже и да не разполагате с огромни финансови благоприятни условия.
Опакованата храна подсигурява, че хората ще я изядат в памет на вашите близки.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР